UPDATE 2023: de informatie hieronder gaat over de eerste versie van de workshopreeks digitale oefenkansen. In het voorjaar van 2024 publiceren Mediawijs, VVSG, District09 en Avansa een inspiratiegids over digitale prikkels, waar ook de aangepaste draaiboeken en templates bij gedeeld zullen worden.
​
Elke organisatie digitale oefenkansen in haar werking integreren. In Gent werkten we samen met Avansa een kort begeleidingstraject uit voor organisaties en diensten die hiermee willen starten. We haalden inspiratie uit het Digiburger-traject. Omdat zo’n intensief traject niet voor elke organisatie haalbaar is, maakten we er een light versie van.
​
De deelnemers zijn medewerkers (betaald of vrijwillig) die contact hebben met bezoekers. Idealiter is er van verschillende afdelingen van de organisatie iemand aanwezig. Bij kleine organisaties kan het hele team deelnemen. Acht à tien personen is ideaal.
​
Het aanbod bestaat uit 3 workshops. Je kan deze workshops in zowat alle contexten toepassen waar mensen over de vloer komen. In Gent werkten we al in een Lokaal Dienstencentrum en in een Huis van het Kind.
​
Avansa ontwikkelde ook een kaartenset met digitale prikkels, ter inspiratie.
​
​
​
​
Workshop 1: digitale kloof, e-inclusie en digitale vaardigheden
De deelnemers krijgen zicht op de digitale kloof via cijfers en voorbeelden. Ze leren wat het betekent om digitaal vaardig te zijn (niet alleen knoppenkennis, maar ook mediawijsheid) en krijgen didactische hulpmiddelen aangereikt om de digitale oefenkansen met hun specifieke doelgroep aan te pakken.
Ze krijgen tips over het opsporen, motiveren en doorverwijzen van digitale beginners. Ze leren bronnen en opleidingsverstrekkers kennen die hen helpen om met hun doelgroep de digitale kloof te verkleinen.
​
Deze presentatie maakte onderdeel uit van het Interregproject Cross&Le@rn.
​
​
Workshop 2: op zoek naar digitale oefenkansen in jouw organisatie
We vragen de deelnemers om ‘persona’ van hun bezoekers te maken, en een oplijsting van waarvoor die naar de organisatie komen. Daarna zoeken ze waar er aan bestaande activiteiten of contactmomenten een digitale prikkel kan toegevoegd worden.
De groep kiest 3 of 4 digitale prikkels uit die ze de komende maanden gaan uitproberen.
​
We hebben deze workshop al op 3 locaties uitgetest. Het draaiboek en de templates kan je hieronder downloaden.
​
​
Workshop 3: bestendig digitale oefenkansen in jouw organisatie
De laatste workshop vindt 3 tot 6 maanden na de tweede plaats. We starten met een evaluatie van de uitgeteste digitale oefenkansen, en maken een planning voor de nabije toekomst. Daarnaast bekijken we hoe het thema levend zal gehouden worden.
​
Het komt er op neer dat de organisatie permanent naar haar activiteiten kijkt met een ‘digitale oefenkansenbril’. De deelnemers werken een plan uit om die bril niet in de kast te laten liggen. Hoe dit gebeurt is afhankelijk van hoe de organisatie werkt. Het thema kan bijvoorbeeld elke maand op de agenda staan bij een overlegmoment, of er kan een aanspreekpunt/trekker zijn die er telkens de aandacht op vestigt.
Wie begeleidt de workshops?
In Gent verzorgt Pieter Duysburgh, freelancer bij Avansa, deze workshops. Pieter heeft ruime ervaring met e-inclusie en kent het sociaal veld goed.
​
Aan de hand van het draaiboek kan je zelf een persoon of organisatie zoeken die de workshop wil geven. Zorg er dan zeker voor dat de workshopbegeleider een rist aan digitale oefenkansen kent, zodat hij/zij inspiratie kan geven in het geval er weinig ideeën komen.
​
Deze workshops gratis in jouw organisatie?
​
In 2022-2023 bieden 5 Avansa's (Regio Gent, Waas en Dender, Vlaamse Ardennen en Dender, Regio Brugge en Mid- en Zuidwest) deze workshopreeks gratis aan aan organisaties uit hun regio die met groepen werken. Ze krijgen hiervoor de steun van het ING Fonds voor een digitalere samenleving, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Interesse? Contacteer Avansa via de knop hieronder:
​
​
​
​