top of page

Outreachend werken

Aansluitend bij de digi-tafel trekken opbouwwerkers van Samenlevingsopbouw trekken op verschillende momenten de wijk in en spreken proactief mensen aan die nog niet mee zijn in het digitale verhaal of nog geen gebruik maken van het bestaande aanbod van ondersteuning en begeleiding. De opbouwwerkers zijn een bekend gezicht in de wijk en hebben een vertrouwensband met de buurtbewoners.

 

Met een tafel en enkele laptops gaan ze naar plaatsen in de wijk waar veel mensen passeren. Welke plek goed werkt, verschilt van wijk tot wijk. In de wijk Kiel is dit bijvoorbeeld de gang van een sociaal woonblok, in Borgerhout het Moorkensplein. De mobiele digi-tafel kan op vaste momenten langskomen of ad hoc, bijvoorbeeld bij een buurtevenement.

 

Buurtbewoners kunnen ter plekke gebruik maken van de laptop en daarbij begeleiding krijgen. Door de vertrouwensband komen buurtbewoners vaak spontaan hun digitale vragen stellen. Mensen die aarzelen of het concept niet kennen worden actief aangesproken.

 

De opbouwwerker verwijst geïnteresseerden door naar het bestaande aanbod van de digi-tafels in het buurtwerk of het reguliere aanbod van de webpunten. Hij of zij volgt ook actief op door bijvoorbeeld achteraf te vragen of de bewoner langs is geweest. Als de drempel om zelfstandig te gaan te hoog blijkt, gaat de opbouwwerker de eerste keer mee.

Vereisten locatie en materiaal

  • Enkele laptops (goed opgeladen)

  • Wifi of dongle of hotspot

  • Tafel en enkele stoelen

 

Succesfactoren en interessante samenwerkingen

  • Bouw vertrouwdheid op bij de buurtbewoners door regelmatig aanwezig te zijn. Sommige mensen durven pas na enkele keren het gesprek aan te gaan of hun vraag te stellen.

  • Werk samen met partners om je werking te versterken en de juiste plek te vinden, zoals een sociale huisvestingsmaatschappij, stadsdiensten, sociale kruidenier, school…

  • Je kan samenwerken met vrijwilligers uit de buurt, omdat zij vertrouwd zijn met de buurt en hun buren kunnen aanspreken om hun angst voor het digitale te overwinnen.

Inspiratie en contact

Meer informatie lees je op de website van Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad

Mobiele digi-tafel Samenlevingsopbouw Borgerhout
Mobiele digi-tafel Samenlevingsopbouw Borgerhout
Fiche 11- outreachend werken_Pagina_1.jpg
Fiche 11- outreachend werken_Pagina_2.jpg

Klik op de afbeeldingen om de fiche uit de toolbox te bekijken of download de fiche via de knop hieronder.

bottom of page