top of page

In de 5 Antwerpse ‘Digitaal Inclusieve Wijken’ organiseren de buurtwerken elke week een vast inloopmoment waar buurtbewoners zonder afspraak hulp krijgen bij digitale vragen. In buurtwerk Elegast spreken we van “digi-donderdag” en bij Samenlevingsopbouw heet het “digi-tafel”.

 

Vrijwilligers ondersteunen de buurtbewoners op een versterkende manier bij het gebruiken van de computer, smartphone of tablet en zetten samen met hen stappen in de digitale wereld, op hun eigen snelheid en volgens hun eigen noden.

Buurtwerkers en vrijwilligers bouwen een vertrouwensband op met bezoekers en kunnen hen bewust maken van het feit dat ook zij kunnen leren om te werken met digitale toepassingen. Dit heeft vaak wat tijd nodig, aangezien veel mensen weinig zelfvertrouwen hebben dat zij dit kunnen aanleren of dat dit ook voor hen mogelijk is.

Hierdoor bereikt digi-tafel mensen voor wie de drempel naar het bestaande reguliere aanbod (zoals de webpunten) nog te hoog is.

Digi-tafel is erg geschikt om kwetsbare buurtbewoners aan te spreken rond het digitale. Mensen komen namelijk vaak al naar het buurtwerk voor iets anders (zoals een ontmoetingsactiviteit, om een administratieve vraag te stellen…).


 

  •  

Digi-tafel Samenlevingsopbouw Antwerpen
Digi-donderdag Elegast

 

Om telkens nieuwe buurtbewoners te bereiken met de digi-tafel, trekken de buurtwerken ook outreachend de wijken in met een mobiele digi-tafel.

Mensen kunnen zo vaak naar digi-tafel komen als ze zelf willen, maar het is wel de bedoeling om hen warm te maken om na verloop van tijd de stap te zetten naar het reguliere aanbod, zoals de vrije inloop of de cursussen in de webpunten of bij Ligo.

 

Het reguliere aanbod heeft namelijk veel ruimere openingsuren en erg laagdrempelige cursussen en is er voor iedereen.

Vereisten locatie en materiaal

  • Vaste locatie waar mensen vlot geraken en zich thuis voelen

  • Wifi

  • Toestellen (laptops, tablets)
     

Succesfactoren en interessante samenwerkingen
 

  • Zorg voor een professionele ondersteuning van de vrijwilligers zodat zij de buurtbewoners op een versterkende manier kunnen helpen.

  • Om uiteindelijk de stap te kunnen zetten naar het reguliere aanbod, is de vertrouwensband met de buurtwerker of vrijwilliger erg nuttig.

  • In buurtwerk De Stek is er ook regelmatig een medewerker van het webpunt aanwezig om mee te ondersteunen en zo beter toe te leiden naar het aanbod van het webpunt.

  • Bij sommige mensen is het nodig om samen de inschrijving voor een reguliere cursus te doen, bij andere werkt het als je de eerste keer mee gaat. Voor nog anderen is het voldoende als je een folder meegeeft. Het is de persoonlijke aanpak die het verschil maakt.

Digi-tafel buurtwerk De Stek Antwerpen

Inspiratie en contact

​​

fiche 10 - digi-tafel_Pagina_1.jpg
fiche 10 - digi-tafel_Pagina_2.jpg

Klik op de afbeeldingen om de fiche uit de toolbox te bekijken of download de fiche via de knop hieronder.

bottom of page