top of page

Veel buurtbewoners die we bereiken in de Antwerpse digitaal inclusieve wijken hebben nog geen toestel, of enkel een smartphone. Daarom zijn we gestart met digi-leentrajecten.

 

Tijdens het digi-leentraject krijgt een buurtbewoner een laptop of tablet in bruikleen om thuis te kunnen oefenen en het toestel te gebruiken voor bijvoorbeeld administratie of om les te volgen. Het gaat om langdurige bruikleen, bijvoorbeeld enkele maanden of een half jaar. De deelnemer krijgt het toestel gratis mee naar huis. Op het einde van het traject geeft de buurtbewoner het toestel terug.

 

Als het toestel kapot gaat (bijvoorbeeld per ongeluk laten vallen), is dat geen probleem en is het vooral belangrijk dat de deelnemer dit meldt. Er zijn voor de deelnemer geen kosten aan verbonden. Deze afspraken worden opgelijst in een bruikleenovereenkomst.

 

Natuurlijk kan hij of zij nog altijd terecht in de buurtwerken of de webpunten om een toestel te gebruiken. Sommige deelnemers kochten na afloop van het digi-leentraject zelf een (tweedehands)toestel aan.

 

Elk digi-leentraject start met een kennismakingsgesprek. We bespreken elkaars verwachtingen. Het is een traject op maat, zodat de deelnemer zelf gemotiveerd is. Samen bekijken we de periode van het digi-leentraject en hoe vaak de deelnemer wil afspreken met zijn of haar persoonlijke digi-buddy. Elk digi-leentraject gaat namelijk samen met een digi-buddy-traject. Deze combinatie garandeert een snelle vooruitgang.

 

 

Vereisten locatie en materiaal

  • Laptops of tablets om uit te lenen

  • Locatie waar mensen vlot geraken en zich thuis voelen

  • Wifi

  • Bruikleenovereenkomst met duidelijk afspraken: wie is de eigenaar van het toestel, wat te doen als het toestel kapot gaat, of er kosten of een waarborg aan verbonden zijn...
     

Variaties op deze actie

  • In Antwerpen ging digi-leen tijdens de eerste lockdown van start met tweedehandstoestellen die de stad Antwerpen ter beschikking stelde van de buurtwerken en verenigingen waar armen het woord nemen.

  • Buurtwerk Elegast organiseerde zelf een inzameling van tweedehandstoestellen in de buurt en zette vrijwilligers in om deze toestellen gebruiksklaar te maken.

  • Je kan natuurlijk ook nieuwe toestellen aankopen voor langdurige bruikleen. Het voordeel is dat deze toestellen doorgaans zeer goed in orde zijn en er weinig onderhoud nodig is.

     

Succesfactoren
 

  • Geef bij de intake duidelijk mee dat de ondersteuning vraaggericht is en op maat is.

  • Begeleid op het tempo van de deelnemer.

  • Geef gaandeweg info over ander digitaal aanbod in de wijk (bv. cursussen).

  • Bekijk voor het einde van de uitleentijd met de deelnemer of hij/zij een eigen toestel kan kopen of waar hij/zij in de buurt een toestel kan gebruiken.
     

 

Inspiratie en contact

Voor meer informatie over digi-leen bij Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad, zie www.digi-leen.be

Laptops digi-leen Elegast
Laptops_digi-leen_Elegast.jpg
Fiche 4 - digi-leen_Pagina_1.jpg
Fiche 4 - digi-leen_Pagina_2.jpg

Klik op de afbeeldingen om de fiche uit de toolbox te bekijken of download de fiche via de knop hieronder.

bottom of page