top of page

Digicafé in de Krook

 

Sinds de opening van bibliotheek De Krook in 2017 is er elke laatste donderdag van de maand een gratis 'Digicafé voor beginners'. Een samenwerking tussen de bibliotheek, Avansa, Ligo en Digitaal.Talent@Gent. 

Concept

Een Digicafé is een gezellige bijeenkomst voor beginners. We werken  telkens rond een thema dat aansluit bij de dagelijkse leefwereld (bijvoorbeeld  leuke apps voor de feestdagen), dat inspeelt op iets dat moeilijk is voor digitaal  beginners (bijvoorbeeld instellingen van je smartphone) of dat gerelateerd  is aan de gemeentelijke dienstverlening (bijvoorbeeld online attesten  aanvragen). 

Een Digicafé duurt ongeveer 2 uur. Er is geen vast startuur; bezoekers komen langs  wanneer het hen past. Elke bezoeker wordt individueel  verwelkomd met een drankje en krijgt kort wat uitleg en een blad met info en links over het thema (zie voorbeelden onderaan deze pagina).

 

Ieder gaat hiermee zelf aan de  slag. De begeleiders geven bijkomende uitleg waar nodig, of helpen mensen op  weg als ze vastzitten. 

voorkant flyer Digicafe.jpg
IMG_0273.JPG

Publiek

 

Het publiek bestaat in de Krook vooral uit senioren. Een tiental 'vaste klanten' en, afhankelijk van het thema, 5 tot 20 andere bezoekers. Kwetsbare Gentenaars (bvb. mensen in armoede) nodigen we uit om in groep te komen, via de dienst of organisatie waar zij op andere momenten mee samenkomen. Voor hen is de drempel om alleen de Krook binnen te stappen te hoog.

Begeleiding

 

Er zijn telkens een 8-tal coaches aanwezig:

  • medewerkers van Vormingplus, Leerpunt en Stad Gent (bibliotheek en/of e-inclusiewerking).

  • vrijwilligers van de bibliotheek

  • vrijwilligers van Showpad. Dit bedrijf motiveert haar medewerkers om vrijwilligerswerk te doen en zorgt telkens voor 2 extra coaches.

Digicafé on the road

 

Een Digicafé is een laagdrempelige manier om mensen met de digitale wereld in contact te brengen. Het biedt ook de gelegenheid om te experimenteren met thema's en methodieken. Ondertussen is het Digicafé een vaste waarde die niet meer weg te denken is uit de Krook. Toch beseffen we goed dat niet iedereen de weg vindt naar de Krook, zowel door fysieke als door mentale drempels. We zetten daarom enkele Digicafés op andere locaties, met specifieke partners en/of voor een ander publiek.

Digicafé on the road 1

 

Eind december was er een Digicafé in de wijkbibliotheek van Sint-Amandsberg. Hierop waren buurtbewoners welkom, maar we richtten ons ook specifiek naar werkzoekenden. Het gekozen thema was relevant bij de zoektocht naar werk (online routeplanners) en in de communicatie werd er ook expliciet naar verwezen.

 

We maakten het aanbod bekend in de buurt en via het partnerschap Gent stad in werking. Risesmart motiveerde een groep werkzoekenden om langs te komen en zorgde voor een begeleider.

achterkant_Digicafé_werk_St-Amandsberg.j
Villa Voortman blog.jpg

Digicafé on the road 2

  • Locatie: Villa Voortman

  • Publiek: mensen met een psychische kwetsbaarheid

 

Voor de bezoekers van Villa Voortman is het belangrijk om in een vertrouwde omgeving te zijn. Daarom gingen we met het Digicafé bij hen langs. 

Het werd al meteen duidelijk dat de 'standaard' aanpak niet ging werken bij Villa Voortman. De vaste bezoekers van de Villa druppelden geleidelijk aan binnen, maar kwamen niet naar de ruimte waar het Digicafé was. Een geschiktere aanpak was mee koffie drinken, een babbeltje doen en ondertussen polsen naar de digitale vaardigheden en mogelijke vragen van de bezoekers. 

Download hieronder enkele voorbeelden van werkblaadjes uit de Digicafés
 

Fiche 17 - Digicafé_Pagina_1.jpg
Fiche 17 - Digicafé_Pagina_2.jpg

Klik op de afbeeldingen om de fiche uit de toolbox te bekijken of download de fiche via de knop hieronder.

bottom of page