top of page

Workshops voor kansengroepen faciliteren

Omschrijving

Het is belangrijk om naast het gewone vormingsaanbod ook aandacht te hebben voor een aanbod dat zich specifiek richt op kansengroepen. Voor hen is de drempel naar het reguliere aanbod vaak te hoog.

In Kortrijk doen we dit in samenwerking met een vormingsorganisatie. De stad financiert jaarlijks een aantal vormingen op maat van kansengroepen kunnen worden georganiseerd.


Verenigingen, organisaties kunnen een aanvraag doen bij het lokaal bestuur, die de vorming faciliteert. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet zijn, oa dat het gericht is op kansengroepen.


De vormingsvraag moet zeer concreet zijn, zo werd bijvoorbeeld in het wijkcentrum een vorming georganiseerd over huizen zoeken op immo-sites.


Vervolgens wordt de vorming uitgewerkt op maat van de doelgroep (inhoud, aanpak). Deze workshops gaan meestal door bij de vragende organisatie, en dus in de vertrouwde omgeving van de mensen.


Succesfactoren/interessante samenwerkingen

  • Zorg ervoor dat het aanbod goed gekend is bij organisaties en verenigingen.

  • Werk een toegankelijke aanvraagprocedure uit voor de organisaties, zodat dit geen bijkomende drempel vormt. De vormingsvragen zijn vaak concrete vragen rond een nood die zich aandringt, dus moet er snel kunnen worden geschakeld.

Inspiratie en contact

www.mediawijs.be/digitaalinclusievewijk

bottom of page