top of page
  • Foto van schrijverDigitaal.Talent@Gent

Digicafé bij Villa Voortman

Op 19 december trokken we met het Digicafé naar Villa Voortman (www.villavoortman.be). De Villa heeft een specifiek publiek voor wie de drempel om naar andere locaties of activiteiten te gaan erg hoog is. Daarom kwamen we met computers en tablets naar hen.


Op een 'standaard' Digicafé werken telkens rond een thema. Bezoekers krijgen een drankje, een educatief medewerker geeft kort uitleg over het thema, en daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag, indien nodig met hulp van een begeleider.


Het werd al meteen duidelijk dat deze aanpak niet ging werken bij Villa Voortman. De vaste bezoekers van de Villa druppelden geleidelijk aan binnen, maar kwamen niet naar de ruimte waar het Digicafé was. Een geschiktere aanpak was mee koffie drinken, een babbeltje doen en ondertussen polsen naar de digitale vaardigheden en mogelijke vragen van de bezoekers. Een viertal mensen gingen met een begeleider mee om met smartphone of computer te werken. Twee andere begeleiders bleven in de onthaalruimte en spraken iedereen die langskwam aan over het Digicafé. Uiteindelijk is iedere bezoeker (een tiental) wel eens bij het Digicafé gepasseerd en hebben een zestal mensen effectief meegedaan.


Achteraf bespraken we met Pascal, vaste begeleider van Villa Voortman, dat het een goed eerste contact was en dat het interessant kon zijn om regelmatig individuele begeleiding of een korte vorming (Digicafé-concept) rond digitale media aan te bieden. Als telkens dezelfde mensen komen begeleiden, dan zou dat de drempel voor de bezoekers nog meer verlagen. Enkele Digipunt-vrijwilligers van de bibliotheek waren hier meteen voor te vinden. Pascal legt het idee voor op de volgende bezoekersvergadering.

Wordt ongetwijfeld vervolgd …


- In samenwerking met CBE Leerpunt en Bibliotheek De Krook -

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page