top of page
  • Foto van schrijverNisrine & Zozan

Buurtbabbels: Mijn smartphone

Twee weken terug. De flyers en posters voor de Buurtbabbels[1] staan klaar. We gaan spreken over de smartphone. ‘Wie zou er komen? Wat zouden de vragen zijn van de buurtbewoners? Met wat zou ik beginnen? WhatsApp? Zeker! E-mail? Ja hoor! QR-code? Misschien? Itsme? Te moeilijk? Komt goed!’.

Met deze vragen en zelfmotiverende zinnetjes ben ik mijn eerste Buurtbabbel in buurtwerk De Stek begonnen. Hiervoor had ik in juli een Buurtbabbel georganiseerd in de Kloostertuin maar daar lag duidelijk de toon op elkaar terug ontmoeten na een lange lockdown en gezamenlijk genieten van het zonnetje. Wat ik toen vertelde aan de vijf buurtbezoekers klonk als een mooie melodie op een zomerse middag. En dat was ook leuk, anders leuk.

Dinsdagnamiddag. De start van de eerste sessie is gegeven. Zes aangename dames kwamen één voor één binnen. De leeftijden schommelden tussen 40 en 65 jaar. Ze hadden allemaal hun smartphone goed vast en toonden fier dat ze er al mee konden bellen en WhatsApp gebruiken.


De sfeer zat er dik in. Ijverig volgden ze elke stap en waren trots dat ze met hun eigen toestel een QR-code konden inscannen op het groot scherm. En dat ging écht heel goed! We overliepen verschillende Apps en eindigden met de Coronalert.

Dat was helemaal nieuw voor hen en versteld stelden ze hierover verschillende vragen om het heel goed te begrijpen.

Na hen volgde er een tweede sessie en opnieuw kon ik merken dat de voorzichtige blikken bij aanvang van de ontmoeting helemaal omkeerden bij het vertrek naar huis. Duidelijk was te merken dat deze lieve bezoekers met nieuwe informatie en een aangenaam gevoel van weer een babbel te hebben gehad, tevreden vertrokken.

Voor mij is een activiteit als deze zeer belangrijk. Want op deze manier heb ik de luisteraar kunnen prikkelen met nieuwe informatie en heb ik de kans om hen door te verwijzen naar Digi-leen[2] en Digi-tafel[3] om op maat hun vragen te kunnen beantwoorden.

Zoals vaak, aangenaam en leerrijk, de Buurtbabbels.

Meer info?

Zozan Kilic

Project Digitaal inclusieve wijk Buurtwerk De Stek Sint-Bernardsesteenweg 197|2020 Antwerpen T 03 216 06 36

[1] Buurtbezoekers komen om de twee weken samen voor een gezellige babbel rond een bepaald thema. [2] Samen met de buurtbezoeker wordt een traject gestart waarbij doelen worden opgesteld en een toestel (laptop of tablet) te leen wordt gegeven om op eigen tempo hierop te kunnen oefenen. Deze ondersteuning gebeurt door een vrijwilliger. [3] Vragen rond laptop, smartphone of tablet worden samen bekeken en beantwoord. Ook vragen rond digitale toepassingen komen geregeld aan bod.

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page