top of page

Digitale oefenkansen bij groepsactiviteiten

Digitale oefenkansen zijn kleine informele momentjes waarop mensen de kans krijgen iets digitaals te proberen en zo geprikkeld worden om vaker gebruik te maken van digitale tools.

 

Elke organisatie die werkt met minder digitaal vaardige groepen, kan bewust digitale oefenkansen integreren in haar bestaande werking. Denk bijvoorbeeld aan organisaties die ontmoetingsmomenten aanbieden, conversatiegroepen of spelactiviteiten. Bedoeling is niet om speciaal activiteiten rond het digitale te organiseren, maar wel om af en toe een digitale prikkel in te bouwen in bestaande activiteiten.

Je hoeft het niet altijd ver te zoeken om digitale oefenkansen te creëren en je hebt daarvoor zelf geen specifieke digitale vaardigheden nodig. Je kan op zoek gaan naar tools en toepassingen die leuk en gemakkelijk zijn, en die kunnen helpen om digitale prikkels te geven aan je doelpubliek.

Op deze manier krijgt je doelgroep de impliciete boodschap dat werken met digitale tools leuk is en een meerwaarde kan bieden. Door zelf eens iets uit te proberen, groeit hun zelfvertrouwen rond hun digitale vaardigheden. Mensen krijgen zo de gewoonte om hun belevingswereld te verrijken met digitale tools.

Denk aan een conversatiegroep NT2 waar de deelnemers gebruik maken van de NMBS-app wanneer ze praten over openbaar vervoer, een kookclub die samen recepten opzoekt op YouTube of een spelactiviteit voor ouders en kinderen waar een voorlees-app wordt geïntroduceerd.

Buurtbabbel Samenlevingsopbouw Antwerpen

Tips

  • Zorg ervoor dat er wifi is in de locatie waar je de activiteit organiseert.

  • Laat mensen zoveel mogelijk gebruik maken van hun eigen toestel (meestal smartphone), maar zorg voor enkele toestellen voor wie geen toestel (bij) heeft.

  • Denk simpel, dan blijft het laagdrempelig en leuk.

  • Kies een toepassing waar de doelgroep enthousiast over kan zijn en die ze zelf kunnen uitproberen.

  • Integreer oefenkansen regelmatig in je werking en werk stapsgewijs met terugkerende groepen.

  • Hou het impliciet, forceer niemand en kondig het niet aan als een digitale activiteit.

  • Denk samen met je collega's na over mogelijke digitale oefenkansen.

20150422_135859.jpg

Inspiratie

Fiche 23 - digitale oefenkansen bij groepsactiviteiten_Pagina_1.jpg
Fiche 23 - digitale oefenkansen bij groepsactiviteiten_Pagina_2.jpg
bottom of page